Om tjänsten

Flyttkartonger lättar alltid upp humöret!

Vad är bytbostad.se?

BytBostad är en tjänst som underlättar lägenhetsbyten.

Som användare av tjänsten fyller du i uppgifter om ditt nuvarande boende samt uppgifter om vad du önskar dig för boende istället. Tjänsten söker sedan kontinuerligt igenom alla annonser och presenterar alla matchningar där båda parters, eller alla tre parters vid ett triangelbyte, önskemål stämmer överens.

Om man, efter en närmare titt på varandras lägenhetsannonser på sajten, är intresserad av ett byte markeras detta genom att man bockar i ”Intresse”. När/om alla inblandade i ett potentiellt byte bockat för ”Intresse” så förmedlas kontaktuppgifterna till de inblandade så att de kan kontakta varandra och diskutera vidare.

Vad kostar det?

Tjänsten är helt kostnadsfri.

Efter en introduktionsperiod med kostnadsfria annonser har vi tagit ett beslut om att tjänsten även fortsättningsvis kommer att vara gratis att använda.

– ”Det var billigt!?”

Ja, vi tycker det är hög tid att vi i Sverige får en seriös och lättanvänd tjänst för bostadsbyten som är kostnadsfri. Vi tror också att detta är något som många uppskattar och att det på sikt kommer ge oss möjlighet att finansiera tjänsten med någon form av reklam istället.

 

 

Har du fler frågor?

Det enklaste alternativet är att skapa ett konto och klicka dig runt! Det är gratis och tar bara några minuter.

Har du fler frågor är det bara att kontakta oss så försöker vi svara så fort som möjligt.

 

 

Vilka bytesalternativ har jag?

Du kan välja om du vill göra ett direktbyte eller ett triangelbyte. Du kan även byta en bostad mot två, eller två mot en.

Direktbyten är just vad det låter som, två personer som helt enkelt byter sina lägenheter med varandra.

Ett trianglebyten inträffar om exempelvis Lotta vill flytta till Mohammeds lägenhet, Mohammed vill flytta till Jens lägenhet och Jens tycker att Lottas lägenhet verkar helt perfekt. Sådana byten är väldigt krångliga att få till på egen hand, men här hjälper bytbostad.se till att leta upp alla tänkbara matchningar snabbt och automatiskt.

Möjligheten till trianglebyten gör också att chansen att hitta din perfekta bostad ökar dramatiskt, eftersom chansen att hitta matchningar ökar enormt.

Är detta lagligt?

Ja, det är både lagligt och säkert. Hyreslagen regleras i kapitel 12, §35 i Jordabalken (1970:994) och säger inledande:

Hyresgästen får överlåta hyresrätten till sin bostadslägenhet för att genom byte få en annan bostad, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Tillstånd ska lämnas, om hyresgästen har beaktansvärda skäl för bytet och detta kan äga rum utan påtaglig olägenhet för hyresvärden samt inte heller andra särskilda skäl talar emot bytet. Tillståndet kan förenas med villkor.

Hyresgästföreningen förklarar vad som gäller på ett enklare sätt på sin hemsida.

Vem kan se mina uppgifter?

BytBostad publicerar aldrig några kontaktuppgifter innan samtliga parter aktivt har markerat att de är intresserade av varandras bostäder.

Du behöver alltså aldrig oroa dig över att få e-post eller telefonsamtal från folk som vill byta lägenhet med dig, om du inte är intresserad av bytet också.

 

Annonser

Din annons och dina önskemål

Som medlem lägger du till din lägenhet i systemet och skapar en annons. I denna beskrivs din lägenhet med en rad rena fakta, så som antal rum, hur stor den är i kvadratmeter och vad hyran är varje månad.

Förutom detta kan du lägga upp foton på lägenheten och området den ligger, samt skriva en personlig beskrivning om det är något speciellt du vill lyfta fram.

Att lägga upp foton kan vara väl investerad tid eftersom det brukar öka intresset markant.

Överst på sidan "Mina byten" visas direktbyten och under visas potentiella triangelbyten.